دعوای ابطال اجراییه چک
چک بهعنوان یکی از اسناد تجاری پراستفاده، همواره نقش مهمی در معاملات و تسویهحسابهای مالی ایفا میکند. بااینحال، گاهیاوقات صدور اجراییه چک ممکن است به دلایل مختلفی نادرست یا غیرقانونی باشد. در این موارد، درخواست ابطال اجرائیه چک از طریق مراجع قانونی مطرح میشود. این مقاله به بررسی فرآیندابطال اجرائیه چک، مستندات قانونی و شرایط مرتبط با آن میپردازد.
اجرائیه چک چیست؟
اجراییه چک سندی است که به موجب آن دارنده چکی که مبلغ آن وصول نشده و منجر به صدور گواهی عدم پرداخت شده است، نسبت به وصول چک برگشتی اقدام می نماید.
تا قبل از تصویب قانون اصلاحی قانون صدور چک ۹۷، درخواست صدور اجرائیه چک از اداره ثبت صورت می گرفت اما پس از تصویب قانون مذکور امکان درخواست اجرائیه از طریق دادگاه نیز امکان پذیر می باشد که در ادامه این مقاله توضیح خواهیم داد.
شرایط توقف عملیات اجرایی و ابطال اجراییه چک صیادی
شرایط توقف عملیات اجرایی و ابطال اجراییه چک صیادی می توان در مواد 14 و 23 قانون صدور چک یافت . بنا بر مواد مذکوره دلایلی از جمله مشروط بودن چک یا تضمینی بودن چک یا مفقود شدن یا به دست آوردن چک از طریق جرایمی همچون کلاهبرداری یا خیانت در امانت اجراییه یا عملیات اجرایی فاقد وجاهت قانونی بوده یا چنانچه تشریفات عملیات اجرایی مطابق قوانین و مقررات ثبتی رعایت نشده باشد، در این صورت صادر کننده چک حق شکایت و اعتراض به عملیات را داشته که می تواند دعوای ابطال و توقف عملیات اجرایی را طرح کند. منظور از ابطال اجرائیه ،باطل و بی اثرنمودن اجراییه صادره است.که درقالب برگ اجرائیه می باشد.بعنوان مثال اثر صدور اجرائیه و عدم تمکین محکوم علیه به آن،امکان توقیف اموال ، صدور دستور جلب سیار و ممنوع الخروج نمودن محکوم علیه بر حسب شرایط پرونده مطروحه است.که با ابطال اجرائیه ضمانت اجراهای قانونی رفع اثر می شود .

نحوه طرح دعوای ابطال اجرائیه چک صیادی
صادرکننده برای ابطال چک صیادی به جهت مشروط یا تضمینی بودن، تحصیل چک از طریق کلاهبرداری و یا خیانت در امانت و دیگر جرائم، چگونه باید اقدام نماید؟
صادرکننده چک صیادی برای اثبات ادعای مشروط بودن چک یا تحصیل چک از طریق سرقت و کلاهبرداری و دیگر جرایم،میتواند به یکی از روش های زیر اقدام نماید:
اقدام کیفری: صادرکننده میتواند شکایت کلاهبرداری،خیانت در امانت،سرقت و یا دیگر جرایم را در مراجع کیفری با تقدیم شکواییه مطرح نماید و همزمان از همان مرجع صدور قرار توقف عملیات اجرایی چک را تقاضا نماید که در این صورت دادیار یا بازپرس موظف است با گرفتن تامین مناسب (در صورت احراز شرایط که در بالا به تفصیل توضیح داده شد)،قرار توقف عملیات اجرایی را در خصوص چک،صادر و سپس به واحد اجرای احکام مدنی ارسال نماید و تا تعیین تکلیف در مورد اصل ادعا،از ادامه ی روند اجرا جلوگیری شود.
درادامه اگر اتهام دارنده چک (مثل کلاهبرداری، سرقت و..) در دادگاه کیفری ثابت گردد،دراین صورت دادگاه حقوقی با تنظیم صورت جلسه طبق ماده 11 قانون اجرای احکام مدنی،اجرائیه را باطل مینماید.
چراکه با اثبات اصل ادعا در مرجع کیفری نیازی به طرح دعوای ابطال اجراییه وجود ندارد. (مستند به قسمت اول نظریه مشورتی شماره 1295/1401/7 مورخ 09/03/1402.(
اقدام حقوقی: صادرکننده چک صیادی با مراجعه به همان دادگاهی که اجراییه را صادرنموده،دعوای ابطال اجرائیه چک به دلیل مشروط،ضمانتی یا امانتی بودن و.. را طرح کرده و همزمان درخواست توقف عملیات اجرایی را نیز از دادگاه تقاضا نماید.
در این صورت دادگاه ابتدا قبل از جلسه رسیدگی به درخواست توقف عملیات اجرایی رسیدگی کرده و تصمیم گیری میکند و سپس با تشکیل جلسه و بررسی موضوع، اگر ادعای صادرکننده اثبات گردد،حکم به ابطال اجرائیه صادر میشود.
اهمیت ابطال اجراییه چک برگشتی
اهمیت ابطال اجراییه چک برگشتی از آن جهت است در برخی موارد دارنده چک مستحق دریافت آن نیست و اقدام به برگشت زدن چک و در نهایت درخواست صدور اجرائیه می کند. با ابطال اجرائیه چک برگشتی از دریافت به ناحق مبلغ توسط دارنده می توان جلوگیری نمود.
همچنین برگشت خوردن چک عواقب سنگینی برای صادرکننده دارد. از جمله این عواقب می توان به مسدودی حساب، عدم امکان افتتاح حساب، عدم صدور کارت بانکی جدید، عدم اخذ تسهیلات یا صدور ضمانت نامه بانکی اشاره نمود. با ابطال اجراییه چک و اثبات بی حقی دارنده و استرداد لاشه چک می توان اقدام به رفع سوء اثر نمود.
دعوای ابطال اجراییه چک: مالی یا غیرمالی؟
نظریه مشورتی ابطال اجراییه چک صیادی درباره مالی یا غیرمالی بودن خواسته، چنین بیان میکند: اگر نتیجه حاصله از دعوا آثار مالی داشته باشد، دعوای مطروحه مالی و در غیر این صورت، غیرمالی محسوب میشود. به این ترتیب، دعوای استرداد سند و استرداد لاشه چک یا سفته غیرمالی است. همچنین، دعوا به خواسته صدور حکم بر ابطال اجراییه ثبتی جنبه مالی ندارد، زیرا این دعوا به معنای نفی مالکیت یا منتفی شدن تعهد نیست. در این دعوا، خواهان یا صحت عملیات اجرایی را زیر سوال برده یا مدعی است که سند در شرایط قانونی نبوده که دستور اجرا را ایجاب کند.
ثانیاً، مقنن در قسمت اخیر ماده ۲۳ اصلاحی ۱۳/۸/۱۳۹۷ قانون صدور چک، طرح دعاوی حقوقی یا کیفری متعددی را از سوی صادرکننده یا قائممقام قانونی او به صورت تمثیلی پیشبینی کرده است و پس از اثبات این دعاوی، دادگاه صادرکننده اجراییه مربوط به چک، با عنایت به ماده ۱۱ یا ۲۴ قانون اجرای احکام مدنی مصوب ۱۳۵۶، حسب مورد، دستور ابطال یا اصلاح یا تعطیل اجرا را صادر میکند. بنابراین، برای مثال، چنانچه صادرکننده مدعی پرداخت تمام وجه چک باشد، میتواند دعوای مقتضی مانند استرداد لاشه چک را مطرح نماید و اگر مدعی پرداخت بخشی از وجه آن باشد و این امر مورد اختلاف باشد، میتواند دعوای مقتضی مانند اثبات رد بخشی از وجه را مطرح کند که در صورت اثبات این امر، بدون نیاز به اصلاح اجراییه، عملیات اجرایی فقط نسبت به بخش باقیمانده ادامه مییابد.
ثالثاً، در صورتی که شرط یا بابت تضمین بودن در متن چک قید شده باشد، با عنایت به بندهای (الف) و (ب) ماده ۲۳ اصلاحی ۱۳/۸/۱۳۹۷ قانون صدور چک، دادگاه مجاز به صدور اجراییه نیست و اگر دادگاه اشتباه آن را صادر کرده باشد، با تذکر ذینفع، باید در اجرای ماده ۱۱ قانون اجرای احکام مدنی مصوب ۱۳۵۶، دستور ابطال را صادر کند. اما اگر شرط یا بابت تضمین بودن در متن قید نشده باشد، صرف نظر از اینکه دعاوی مربوط در برابر دارنده با حسن نیت قابل طرح و استماع نیست، با توجه به تصریح ماده ۲۳ یادشده، طرح دعوای مستقل شرط یا بابت تضمین بودن چک، ممکن است. چون این دعاوی ناظر به حقوق مالی است، اصولاً مالی تلقی میشوند و تقویم خواسته بر عهده خواهان میباشد.
سخن پایانی
ابطال اجراییه چک یکی از موضوعات حساس و مهم در حقوق تجارت و دعاوی مالی است. آگاهی از قوانین و مقررات مربوطه، به افراد کمک میکند تا در صورت بروز مشکل، بهدرستی اقدام کنند. مشاوره با وکلای متخصص در این زمینه میتواند روند رسیدگی به دعاوی را تسریع کرده و از خسارات احتمالی جلوگیری کند.
سوالات متداول
۱. اجراییه چک چیست و در چه مواردی صادر میشود؟
اجراییه چک سندی است که به موجب آن دارنده چک برگشتی، پس از دریافت گواهی عدم پرداخت از بانک، میتواند از طریق اداره ثبت یا دادگاه، درخواست وصول مبلغ چک را نماید. این اجراییه منجر به شروع عملیات اجرایی مانند توقیف اموال صادرکننده میشود.
۲. در چه شرایطی میتوان تقاضای ابطال اجراییه چک را مطرح کرد؟
در مواردی مانند مشروط یا تضمینی بودن چک، مفقود شدن چک، تحصیل چک از طریق کلاهبرداری، خیانت در امانت یا سرقت، یا عدم رعایت تشریفات قانونی در صدور اجراییه، میتوان درخواست ابطال یا توقف عملیات اجرایی را از مراجع قانونی مطرح کرد.
۳. چگونه میتوان دعوای ابطال اجراییه چک را مطرح کرد؟
صادرکننده چک میتواند از دو طریق اقدام کند:
الف) اقدام کیفری: با طرح شکایت در مرجع کیفری و تقاضای توقف عملیات اجرایی.
ب) اقدام حقوقی: با طرح دعوای حقوقی ابطال اجراییه نزد دادگاهی که اجراییه را صادر کرده و همزمان درخواست توقف عملیات اجرایی.
۴. آیا دعوای ابطال اجراییه چک، دعوای مالی محسوب میشود؟
بهطور کلی، اگر دعوا صرفاً ناظر به ابطال اجراییه باشد (مانند نفی عملیات اجرایی بدون ادعای مبلغ)، غیرمالی محسوب میشود. اما اگر خواسته دعوا مبتنی بر حقوق مالی باشد (مثلاً ادعای پرداخت وجه چک)، دعوا مالی تلقی میشود و باید بر اساس مبلغ چک تقویم شود.
۵. چه اهمیتی دارد که اجراییه چک برگشتی باطل شود؟
ابطال اجراییه از آن جهت اهمیت دارد که در برخی موارد دارنده چک مستحق دریافت وجه نیست و با اثبات بیحقی وی، میتوان از اجرای ناعادلانه جلوگیری کرد. همچنین، آثار منفی برگشت خوردن چک برای صادرکننده (مانند مسدودی حساب، ممنوعیت دریافت تسهیلات بانکی و…) با ابطال اجراییه برطرف میشود.

سارا خدایی
کارشناس ارشد حقوق بشر از دانشگاه علامه طباطبایی
وکیل پایه یک دادگستری
با 14 سال سابقه وکالت در دعاوی کیفری و حقوقی
بدون دیدگاه